Defensie maakt voor haar inzet steeds meer gebruik van de ruimte. Satellieten en satellietsystemen zijn daarin een belangrijk onderdeel. Om minder afhankelijk te zijn gaat Nederland met Europese en NAVO-partners eigen satellietcapaciteiten ontwikkelen. Daarmee profileert ons land zich als een relevante partner in het ruimtedomein om mee samen te werken. Dit meldt staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Succesvol optreden van de krijgsmacht hangt meer en meer af van data en informatie vanuit de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan navigatie, positie- en tijdsbepaling, communicatie en observatie. Door de eigen informatiepositie te versterken wordt Nederland minder afhankelijk van coalitiepartners en/of commerciële partijen. De krijgsmacht kan dan effectief optreden en in bondgenootschappelijk verband meedoen als samenwerkingspartner.

Lees Meer

Samenwerking

Defensie wil bij de opbouw van operationele satellietcapaciteit zoveel mogelijk oplopen met Europese en NAVO-bondgenoten en commerciële partijen. Daarnaast sluit ze aan bij al bestaande initiatieven. Hierbij werkt ze nauw samen met kennisinstituten zoals TNO en NLR. Ook streeft de krijgsmacht naar veel samenwerking met hoogwaardige Nederlandse industrie.

Defensie streeft ernaar om in 2025 te beschikken over een initiële operationele satellietcapaciteit. Daarnaast wil ze in 2029 verschillende capaciteiten hebben om internationaal een betrouwbare en gewilde partner in het ruimtedomein te worden.

Lees meer over de Defensie Ruimte Agenda