Nationaal Groeifonds Project Nieuws

Met 4 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds wordt flink geïnvesteerd in langdurige economische groei en toekomstige welvaart. In totaal ontvingen 18 projecten goedkeuring, waarbij voor 1,9 miljard euro van die toekenningen nog voorwaarden gelden. Een deel van de 4 miljard gaat naar projecten waarin de Kennis- en Innovatieagenda Veiliheid een (grote) rol speelt.

Volledig adviesrapport ronde 3

Alle projecten ronde 3

Nationaal Groeifonds projecten

  • Polaris
  • Maritiem Masterplan 2.0
  • 6G Future Network Services

Lees hieronder de samenvatting van deze projecten en klik door voor de volledige projectomschrijvingen.

Polaris

Polaris (Pathway towards Opportunities for Large scale Applications of Radically Integrated Systems) richt zich op het verder ontwikkelen en toepassen van micro-elektrische Radio Frequency (RF) systemen door het combineren van (fundamenteel) onderzoek en diverse ecosystemen om zo de technologische en economische positie van Nederland te versterken. Het projectvoorstel is ingediend door het ministerie van Defensie. Er is 102 miljoen euro voorwaardelijk toegekend met een projectduur van 8 jaar (2024 - 2031).

Het consortium bestaat uit Thales, Philips, NXP, Sencio, Altum RF, Bronkhorst High-tech, de Universiteit van Twente, de TU Delft, de TU Eindhoven, TNO en CITC. Verder zijn de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) Oost NL en BOM betrokken.

Naar project

Maritiem Masterplan 2.0

Het Maritiem Masterplan heeft als doel om klimaatneutrale schepen te ontwikkelen, bouwen en gebruiken in Nederland. Het plan wil bijdragen aan de wereldwijde energietransitie, de Nederlandse economie versterken en nationale veiligheidsbelangen beschermen.

Het Maritiem Masterplan wil een innovatieketen creëren voor schepen, met behulp van digitale samenwerking. Publiek-private consortia zullen modulaire, klimaatneutrale energiesystemen en energie-efficiënte oplossingen ontwikkelen en demonstreren in 40 proefschepen. Het plan richt zich op opschaling en waardecreatie in strategische sectoren en waardeketens, zoals kust- en binnenvaart, natte waterbouw, wind op zee en maritieme veiligheid & dienstverlening. Er is 100 miljoen euro definitief en 110 miljoen euro voorwaardelijk toegekend met een projectduur van 10 jaar (2024 - 2034).

Het consortium van dit project bestaat uit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Defensie en de maritieme sector (vertegenwoordigd door NML).

Naar project

6G Future Network Services

De ambitie is om Nederland een van de koplopers te maken in 6G door hard- en software te ontwikkelen en specifieke toepassingen uit te werken. Er is 61 miljoen euro voorwaardelijk toegekend en 142 miljoen euro gereserveerd met een projectduur van 6 jaar (2024 - 2029).

Het projectvoorstel FNS is ingediend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, namens een consortium van 60 marktpartijen en kennisinstellingen. De trekkers van de programmalijnen zijn TNO, TU Eindhoven en TU Delft. Andere deelnemers aan het consortium zijn o.a. halfgeleiderfabrikanten (NXP, Ampleon), telecom operators (KPN, T-Mobile), telecom leveranciers (Nokia, Ericsson) en ICT-bedrijven.

Naar project

Nationaal Groeifonds Project Nieuws