Kabinet en maritieme sector versterken scheepsbouw: noodzaak vergroenen en veiligheid

De maritieme sector en het Rijk nemen maatregelen voor behoud van onze droge voeten, versnelling van de energietransitie en het borgen van economische- en militaire veiligheid. Dit staat in de sectoragenda die gezant Marja van Bijsterveldt op donderdag 26 oktober heeft gepresenteerd aan ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). 

Bedrijven en toeleveranciers in onder meer de scheepvaart en scheeps- en marinebouw vormen de maritieme maakindustrie. Die sector is van groot belang voor de veiligheid, de energietransitie en de economie van Nederland. De industrie staat echter onder druk. De overheid en sector gaan daarom in 2024 en 2025 samen ruim € 60 miljoen investeren in innovatie.

Nederland is een sterke internationale speler in de maritieme maakindustrie. De sectoragenda, met de titel 'No guts, no Hollands Glorie', geeft aan hoe belangrijk de scheepsbouw is voor Nederland, waar de kansen liggen, hoe we de maritieme sector weer versterken en onwenselijke afhankelijkheden op bijvoorbeeld veiligheidsgebied voorkomen. Het blijkt dat de kritieke ondergrens in zicht is. Nederland heeft onder meer onvoldoende concurrerende bouwcapaciteit voor marineschepen en specialistische werkschepen, terwijl dit hard nodig is voor onze veiligheid, onze vitale infrastructuur, de bescherming tegen water en de energietransitie. Het Kabinet en de maritieme sector trekken daarom in de komende twee jaar ieder € 30 miljoen uit voor technologische en duurzame innovatie.

5 actielijnen, 25 maatregelen en 5 koploperprojecten

In de agenda worden 5 actielijnen met 25 maatregelen gedefinieerd die de martitieme maakindustrie toekomstbestendig moeten maken en 5 koploperprojecten die enerzijds bijdragen aan het beschermen van onze nationale vitale belangen en anderzijds de sector versterken.

Actielijnen

  1. Focus bij maritieme inkooptrajecten
  2. Gerichte financiering en fiscale maatregelen
  3. Koploper en continuïteit in maritieme innovatie
  4. Verbetering vestigingsklimaat
  5. Versterken internationale positionering

Koploperprojecten

  1. Het Maritiem Masterplan
    Ontwikkelen van circa 40 klimaatneutrale demonstratieschepen met nieuwe werkwijzen (cyclisch, modulair en digitaal)
  2. De werf van de toekomst
    Bouwen van de modernste schepen (circulair & schaalbaar) met 10-15% kostenreductie, via o.m. digitalisering & robotisering
  3. Smart Maritime
    Ontwikkelen van effectief samenwerkende (onbemande) schepen met systemen voor maritieme veiligheid en beveiliging
  4. Robotisering wind op zee
    Het sneller en veiliger aanleggen van windparken op zee via digitalisering en robotisering
  5. Nucleaire voortstuwing van schepen
    Verkennen van de voordelen van benutting van kernenergie voor duurzaam varende schepen met permanente energievoorziening

Download hier de sectoragenda