KIA V
Home
Test

1.

De herijkte KIA Veiligheid 2024-2027

In de Kennis- en Innovatieagenda Veiligheid (KIA Veiligheid) verbinden kennisinstellingen, bedrijven en overheden zich samen voor een veilig(er) Nederland.

 

De overheid heeft het thema Veiligheid en de bijbehorende missies in mei 2023 herijkt. Tevens wordt in november het nieuwe Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) voor de periode 2024-2027 geïntroduceerd. Deze ontwikkelingen leiden tot een update van de KIA Veiligheid voor de periode 2024-2027. Onder leiding van het ministerie van Defensie en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn vijf missies gedefinieerd, die vragen om (toegepaste) innovaties. Dit is gedaan in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, alle topsectoren, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

Deze kennis- en innovatieagenda maakt tevens duidelijk dat en wat de topsectoren kunnen bijdragen aan veiligheid. En daarnaast hoe dat kan. Wij investeren in het gezamenlijk realiseren van de missies: samen organiseren, samen innoveren, één doel.

Ambitie KIA Veiligheid

Als KIA Veiligheid hebben we de ambitie om de missies van de overheid rondom het thema Veiligheid de komende KIC-periode tot concrete uitvoering te brengen in publiek-private samenwerkingen.

Onze relevantie en successen vergroten we door ons specifiek te richten op de vijf herijkte missies en daar de juiste kennis- en innovatievragen helder te krijgen.

We ontwikkelen in en met ons groeiende ecosysteem nieuwe projecten en innovatie-programma’s die bijdragen aan de economische en maatschappelijke impact. Dit laatste doen we door meer accent te leggen op valorisatie en marktcreatie. Dit vraagt om intensivering van samenwerking met regionale, nationale en internationale netwerken. We zoeken naar innovaties, gebruikmakend van de laatste wetenschappelijke inzichten, sleuteltechnologieën en toepassingen. We zetten in op intensivering van de samenwerking met kennis- en innovatiepartners, ook op Europees niveau. Samenwerkingsverbanden zoals Dutch Naval Design (een samenwerking tussen Defensie en de maritieme sector) en dcypher (het samenwerkingsplatform voor het stimuleren van publiek-private kennis -en innovatie-ontwikkeling rond cyberveiligheid) spelen daarin, naast de betrokken topsectoren, de komende jaren een grotere rol.

Doelstellingen

De doelstellingen van de KIA Veiligheid zijn:

  • Kennis- en innovatievragen van de vijf missies (verder) uitwerken samen met de missieteams om te komen tot concrete en gedragen publiek-private innovatieprogramma’s waarin kennisinstellingen, bedrijfsleven en betrokken vakdepartementen kunnen werken aan antwoorden op geformuleerde uitdagingen
  • Programma’s dynamisch ontwikkelen zodat deze de komende jaren flexibel kunnen blijven anticiperen en inspringen op nieuwe inzichten en geopolitieke veranderingen
  • Binnen de KIA Veiligheid willen we de mogelijkheden van het beschikbare (financiële) instrumentarium duidelijker over het voetlicht brengen binnen ons ecosysteem, zodat bestaande en nieuw te ontwikkelen programma’s hiervan gebruik kunnen (gaan) maken
  • We vergroten de economische en maatschappelijke impact van kennisopbouw en innovatieprogramma’s door meer aandacht te besteden aan valorisatie en marktcreatie
  • Het verbinden en vergroten van het betrokken ecosysteem om verder te werken aan cross-sectorale onderwerpen die bijdragen aan de KIA Veiligheidprogramma’s, en de vijf missies van het thema Veiligheid

Missiegedreven innovatiebeleid

De Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Veiligheid beschrijft op hoofdlijnen de kennis- en innovatie-uitdagingen voor het thema veiligheid die bijdragen aan de ambities voor het Missiegedreven en Innovatiebeleid (MIB) 2024-2027.

Het MIB koppelt de innovatiekracht van de topsectoren aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen – de zogenaamde missies. Bij de introductie van het MTIB in 2019 zijn er 25 missies gepresenteerd, met de focusgebieden: Energietransitie & Duurzaamheid, Landbouw, Water & Voedsel, Gezondheid & Zorg en Veiligheid. In 2023 zijn de missies herijkt met als doel om de actuele grote uitdagingen voor Nederland aan te pakken.

De vijf centrale missies zijn: Energietransitie, Circulaire Economie, Gezondheid & Zorg, Landbouw, Water & Voedsel en Veiligheid. De missies vormen de basis voor vijf missiegedreven Kennis- en Innovatieagenda’s. Naast deze thematische KIA’s zijn er drie doorsnijdende KIA’s. Dit zijn de KIA Sleuteltechnologieën (ST), de KIA Maatschappelijk Verdienvermogen (MV) en de KIA Digitalisering.