KIA V
Home
Test

Human capital 

We zitten midden in transities rondom digitalisering, technologisering en het klimaat. Tegelijkertijd hebben we te maken met demografische ontwikkelingen, zoals ontgroening en vergrijzing. Hierdoor staat de huidige arbeidsmarkt onder grote druk. Personeel weghalen uit andere kraptesectoren is geen duurzame oplossing. Er zijn simpelweg te weinig mensen voor al het werk dat ons te doen staat

Daarnaast is er sprake van razendsnelle technologische ontwikkelingen en snel toenemende digitalisering. Die vragen om nieuwe vaardigheden, die noch bij de huidige medewerkers, noch bij de docenten, noch bij de uitstromende studenten voldoende aanwezig zijn. Dit vraagt om vernieuwing van het onderwijs voor werkenden en voor lerenden.

Ondanks al deze uitdagingen moeten we er met zijn allen voor zorgen dat Nederland in 2030 een beroepsbevolking heeft die kan werken aan baanbrekende oplossingen voor een innovatieland land dat klimaatbestendig, waterrobuust, duurzaam, gezond en veilig is.

Integrale aanpak human capital en innovatie

Kunnen we alle technologische innovaties en noodzakelijke aanpassingen snel genoeg realiseren met het arbeidspotentieel dat tussen nu en 2030 beschikbaar is? Veel komt aan op de al werkende professionals. Hoe laten we nieuwe kennis en toepassingen snel renderen in de praktijk? Hoe leiden we mensen snel en efficiënt op? Hoe laten we onderwijs zo goed mogelijk meeprofiteren van de nieuwe kennis met aansprekende onderwijsprogramma’s en professioneel opgeleide docenten?

We willen ervoor zorgen dat arbeidsbesparende innovaties breed worden toegepast in bedrijven, dat kennis via een continu proces opgenomen wordt in vernieuwende onderwijsprogramma’s en dat de beschikbare beroepsbevolking beschikt over de benodigde vaardigheden. Daarom beschouwen we menselijk kapitaal als een integraal onderdeel van ons innovatiesysteem. We investeren in onderzoek en innovatie, én we verbinden innoveren, werken en leren met elkaar in publiek-privaat georganiseerde learning communities.

Prioriteiten

Als het gaat om human capital richten we ons voor de KIA Veiligheid op de volgende prioriteiten:

  1. Inzetten op arbeidsbesparende en arbeidsondersteunende innovaties
    We hebben een tekort aan mensen en de beschikbare mensen blijven achter in de ontwikkeling van de benodigde vaardigheden. Beide vormen een steeds groter knelpunt om onze missies te realiseren. Daarom zetten we in op arbeidsbesparende en arbeidsondersteunende innovaties. Deze innovaties dragen bij aan productiviteitsverhoging en vergroten de toegang tot de arbeidsmarkt. Hiervoor is wel meer onderzoek nodig binnen de KIA Veiligheid.
  2. Versnelling ontwikkeling kennis en vaardigheden beroepsbevolking
    De razendsnelle technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de skills gap groeit. Het huidige systeem van onderwijs en een leven lang ontwikkelen kan deze snelheid niet bijbenen. Instromers en werkenden beschikken daardoor niet over de juiste vaardigheden. Daarom moeten we met de ontwikkeling van technologische innovaties ook aandacht besteden aan de kennis en vaardigheden van mensen die met deze innovaties gaan werken. Dit betekent dat we investeren in mensen die kennis en de innovaties ontwikkelen én in mensen die de innovaties toepassen op de werkvloer (valorisatie). Voor de KIA Veiligheid is aandacht voor een optimale samenwerking tussen mens en technologie van groot belang.