Sleuteltechnologieën
Voor de Nationale Technologiestrategie heeft EZK een uitvraag gedaan op detailniveau naar het belang van de verschillende sleuteltechnologieën voor de specifieke missies van de KIA Veiligheid. De samenvatting van deze uitvraag in onderstaande tabel laat zien dat elk cluster van sleuteltechnologieën van belang is voor meerdere missies. We zien daarmee ook dat veel kennis- en innovatievragen van de missies zich niet beperken tot één sleuteltechnologie.
Tabel 5: relevante clusters sleuteltechnologieën voor missies KIA Veiligheid.
Sleuteltechnologieën zijn dus van groot belang voor de KIA Veiligheid. Gunstig is dat enkele van onze Kernteamleden deel uitmaken van het Kernteam KIA Sleuteltechnologieën. Hiermee is kennisdeling geborgd. Deze kennisdeling heeft bijvoorbeeld geleid tot een samenwerking in de BGP Cybersecurity/CS4NL en de daaruit voortgekomen gezamenlijke NWO Missiegedreven call Cyberveiligheid passend bij de missie Cyberveiligheid.
Digitalisering
Zoals het overzicht in tabel 5 weergeeft, vormt het cluster sleuteltechnologieën digital and information technologies een rode draad door alle KIA Veiligheid missies. De verbinding met KIA Digitalisering zal daarom op meerdere onderwerpen gevonden worden met als voorbeelden om gezamenlijk op te programmeren:
- AI in/voor het veiligheidsdomein
- Digital twinning voor situationeel overzicht en interventieplanning
- Cybersecurity voor o.a. veilige supply chains en IT/OT security. Voor een volledige opsomming verwijzen we naar de agenda Kennis en Innovatie Agenda van CS4NL .
- Digitalisering in het veiligheidsdomein
Daarnaast zien we dat alle betrokken topsectoren zowel circulaire economie als digitalisering tot speerpunten hebben benoemd voor de ontwikkeling van innovatieprogramma’s en hieraan veel initiatieven koppelen.
Maatschappelijk verdienvermogen
De KIA Maatschappelijk Verdienvermogen (KIA MV) biedt handelingsperspectief om maatschappelijke transities te versnellen en de toepassing en opschaling van technologieën voor deze transities te stimuleren. De KIA MV helpt daarmee ambities te behalen die bijdragen aan brede welvaart.
Methodieken, modellen, werkvormen en instrumenten (Key Enabling Methodologies, KEMs) die door de KIA MV worden bijeengebracht, (door-) ontwikkeld, getoetst, gevalideerd en verspreid helpen innovatieketens en -coalities te versterken en te versnellen en missiegedreven innovatie en transitiemanagement te professionaliseren. Het gaat op dit systemische niveau over andere manieren van samenwerken, andere aanpakken en processen om tot gezamenlijk gedragen oplossingsrichtingen te komen voor complexe vraagstukken.
Om maatschappelijke opgaven aan te pakken hebben we bovendien praktisch bruikbare producten, diensten en processen nodig die doorbraken helpen maken en door de samenleving worden geaccepteerd. Innovatieve ondernemers spelen hierbij een cruciale rol. Zij zorgen ervoor dat deze oplossingen op grote schaal beschikbaar komen. Ondernemers moeten daarbij samenwerken met allerlei belanghebbenden, waarvan sommigen meewerken en anderen tegenwerken. De KIA MV biedt expertise bij het wegnemen van deze belemmeringen en het creëren van kansen voor impactvolle marktcreatie.
Nationaal Groeifonds
Ook NGF-voorstellen waarbij het ecosysteem van de KIA Veiligheid betrokken is, incuberen deze thema’s in concrete voorstellen. Een voorbeeld is de aanpak NGF Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL).