KIA V
Home
Test

Missie 1.

Integrale aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit

 

Omschrijving missie

In 2030 is het zicht op illegale activiteiten en geldstromen zodanig verhoogd dat georganiseerde ondermijnende criminaliteit riskant en slecht lonend is.

Toelichting missie

Georganiseerde, ondermijnende criminaliteit is ontwrichtend voor de samenleving. Het gaat dan veelal om stelselmatig gepleegde criminaliteit, die onwettige vermogens genereert en leidt tot economische machtsposities met corruptie, marktverstoring en verwevenheid tussen onder‐ en bovenwereld. Deze criminaliteit is vaak onzichtbaar, maar kan zich ook manifesteren in de publieke ruimte door intimidatie en geweld. Waar daders vaak bovenregionaal of internationaal opereren, heeft ondermijnende criminaliteit tegelijkertijd op lokaal niveau veel uitingsvormen en verbindingen.

De bestrijding van georganiseerde criminaliteit wordt effectiever als overheid, bedrijfsleven en burgers intensiever en gerichter samenwerken. De gehele keten (van voorkomen, verstoren en doorbreken, tot bestraffen en beschermen) dient integraal te worden ingezet om georganiseerde criminaliteit terug te dringen.
Innovaties kunnen hier verder aan bijdragen door het zicht op criminele activiteiten te vergroten om deze vervolgens effectief te kunnen terugdringen. Hierbij kan gedacht worden aan innovatie die langs onderstaande lijnen worden vormgegeven. In het verbeteren van de innovatieve aanpak wordt ook nadrukkelijk de koppeling gezocht met reeds ingerichte bestaande ondermijning-gerelateerde onderzoekstrajecten (inclusief bijbehorende ecosystemen), bijvoorbeeld op het gebied van data en intelligence.

Drie denklijnen in het bijzonder lijken veelbelovend als leidraad voor de ontwikkeling van innovatieve instrumenten. De mogelijkheden om deze te ontwikkelen tot kansrijke innovaties zullen in nauw overleg met hun mogelijke eindgebruikers worden verkend, waarbij ook ruimte is om andere behoeften naar kansrijke voorstellen voor innovaties te vertalen:

  1. Zicht : “Alle ogen verbonden”
    Er is specifiek behoefte aan instrumentaria om criminele activiteiten waar te nemen en ontwikkelingen en patronen te herkennen zoals het ontstaan van criminele samenwerkingsverbanden en werkwijzen. Nieuwe, slimme sensoren (bijvoorbeeld uit de chemische industrie) kunnen ongebruikelijke activiteiten detecteren en gedragswetenschappelijke inzichten kunnen patronen herkennen en analyses versterken. Het waarnemend vermogen kan verhoogd worden door gebruik te maken van detectiemiddelen van andere publieke en private partijen.
  2. Inzicht : “Voorspellende kracht”
    Omdat veel illegale activiteiten zich ‘ondergronds’ manifesteren, is het van belang om toekomstige ontwikkelingen goed te voorspellen. Dat is nodig om de schaarse interventiemogelijkheden effectiever te benutten. Aanvullend op het vergroten van ´zicht op´ georganiseerde criminaliteit, kan door kennisdeling, financiële en technische analyses het ´inzicht in´ criminele activiteiten worden vergroot. Met deze voorspellende kracht kunnen vervolgens interventies worden verbeterd of geëffectueerd.
  3. Interventie : “Nieuwe modellen”
    Door het genereren van overzicht en inzicht kan worden toegewerkt naar doelgerichte innovatieve interventies die bijdragen aan het terugdringen van de georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Deze interventies kunnen van technische of procesmatige aard zijn. Van belang is dat effectieve interventies alleen in gezamenlijkheid tot stand kunnen komen. Dit doen we door uitvoering, beleid, wetenschap en bedrijfsleven goed met elkaar te verbinden om zo integrale innovaties tot stand te brengen.